Veelgestelde vragen

Hosting

Hoe vraag ik een nieuw wachtwoord aan?

Luna heeft twee beveiligde omgevingen waar u als klant van Luna gebruik van kunt maken. Klanten met een mailbox van Luna hebben toegang tot https://webmail.luna.nl met hun gebruikersnaam en wachtwoord. Daarnaast hebben alle bij Luna bekende personen werkzaam bij uw bedrijf een portal account van Luna. Als u het wachtwoord van één van beiden vergeten bent, dan kunt u het wachtwoord herstellen via https://portal.luna.nl/login. U kiest daar voor 'Wachtwoord vergeten?' of klikt direct door naar de wachtwoord-herstel-pagina.

Hoe beheer ik mijn hostingomgeving?

Bij Luna nemen wij graag het beheer van uw hostingomgeving over. Wij bieden uitgebreide ondersteuning tot op het besturingssysteem (updates, patches). Wilt u dit toch allemaal zelf doen, dan kunt u dat doen via Plesk of Virtuozzo. Wij installeren deze pakketten desgewenst bij oplevering. Als u een shared webhostingpakket afneemt, beheert u deze via Plesk. Neemt u een resource pool van Luna af (Infrastructure as a Service), dan bieden wij u Virtuozzo aan voor het aanmaken van virtual machines en het toewijzen van resources aan deze VM's. Dit is specialistisch werk en Luna heeft de expertise om dit van u over te nemen. U kunt dan nog steeds terugvallen op de enterprise class hardware van Luna, maar bent zelf verantwoordelijk voor het technisch beheer, updates en patches.

Waarom gebruikt Luna het woord resources voor CPU, RAM en harde schijfruimte?

Luna heeft haar hosting platform gevirtualiseerd met VMware. Hierdoor worden alle hardwarecomponenten gezien als bronnen die als software aan- en uitgezet kunnen worden. Er is geen directe koppeling tussen de fysieke hardware en de aangeboden diensten. De virtualisatielaag bundelt alle beschikbare CPU's, RAM geheugen en schijfruimte om er voor te zorgen dat deze flexibel kunnen worden toegewezen aan een server of VM.

Door virtualisatie wordt de beschikbare processorkracht, RAM en schijfruimte niet fysiek gekoppeld, maar virtueel toegewezen aan een hostingomgeving. We beschouwen CPU, RAM en HDD als bronnen (resources) voor deze diensten. Uit de grote "verzamelbak" met beschikbare rekenkracht (CPU en RAM) en opslag (HDD) worden een of meerdere CPU's, GB RAM en GB HDD gebruikt. Het toewijzen van deze resources wordt provisioning genoemd. Het OS op den VM ziet gewoon een aantal CPU's met bijbehorende rekenkracht, GB RAM geheugen en één of meer harde schijven.

Wat bedoelen we met provisioning?

Bij Luna verwijzen we met provisioning naar het toewijzen van resources aan een VM / dedicated server. We kunnen flexibel rekenkracht en storage toekennen aan een server. Afhankelijk van de eisen, wensen en behoeften kunnen we uiteenlopende computing/storage configuraties aanbieden en aanvullend daarop geavanceerde netwerkconfiguraties met uw bedrijfs-LAN achter een dedicated (managed) firewall.

Wat is het verschil tussen computing en storage?

Luna maakt voor de hosting onderscheid tussen computing en storage. Met computing bedoelen we rekenkracht in de vorm van CPU en GB RAM. Op basis van uw eisen en wensen stellen we dedicated servers (VM's) samen waaraan flexibel resources worden toegewezen. We kunnen we VM het aantal CPU en GB RAM bepalen. Los daarvan wijzen we per VM de opslagruimte toe. Voor alle resources betaalt een een vast maandbedrag.

Voor moderne hostingomgevingen is het belangrijk om computing en storage als twee aparte taken te beschouwen die niet door dezelfde hardware moet worden uitgevoerd. Door aparte hardware voor de taken in te zetten, kan de hardware worden geoptimaliseerd voor een specifieke taak of proces. Zo kunnen we bij Luna een hoge performance voor I/O-intensieve applicaties en databases garanderen. Bijkomend voordeel is dat u nog minder afhankelijk ben van de onderliggende hardwarecomponenten, omdat deze maar voor één taak worden ingezet en zijn geclusterd. Veel hardwarecomponenten voor één specifieke taak zorgt voor High Availability en High Performance.